Prothesewerk
In Nederland hebben ongeveer 3 miljoen mensen een kunstgebit. Een kwart daarvan ondervindt dagelijks problemen met de prothese. De volgende klachten zijn veel voorkomend:
- Uw kunstgebit breekt regelmatig
- Het gezicht” valt in”
- Het gebit doet pijn bij het eten
- Het gebit zit los
- Er komt veel voedsel onder het gebit
- Kauwen gaat moeilijk
- Rode mondhoeken
- De kin komt naar voren
- U heeft last van uw kaakgewrichten/spieren
- Het bovengebit komt bij het lachen en soms ook bij praten omlaag
Nieuwe prothese
Een nieuwe volledige prothese kan naar uw wensen gemaakt worden, de kleur en vorm van tanden worden in overleg uitgekozen. Wanneer u een ”kopie” van uw oude prothese of uw vroegere (eigen)gebit wilt kunnen we dit aan de hand van een voorbeeldfoto ook voor u realiseren. Volgens uw zorgverzekeraar heeft u om de 6 jaar recht op een nieuwe prothese wegens slijtage en omdat uw kaak constant blijft slinken. Tevens is het beter voor de kaakgewrichten niet te lang met een slecht passende prothese te blijven lopen.
Gedeeltelijke Prothese
Een partiële (gedeeltelijke) prothese wordt gemaakt voor patiënten waarbij nog eigen tanden of kiezen in de mond aanwezig zijn. De partiële prothese vervangt in dit geval de elementen die afwezig zijn. Deze protheses zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in flexibele vorm. Voordelen hiervan zijn:
- De dunne vormgeving zorgt voor meer comfort
- Door de elasticiteit kan de prothese niet breken
- De prothese is bijna onzichtbaar door weefselkleurige klammers (in plaats van de gebruikelijke metalen haakjes)
Frameprotheses
Een frameprothese is een partiële prothese waarbij de kunststof basis vervangen wordt door metaal. Het draagcomfort en de stabiliteit nemen hierdoor toe.
Het vervaardigen van een goede prothese vereist veel aandacht en vindt plaats in een aantal fasen:
- Intakegesprek en eerste afdruk.
Doorspreken van het behandelplan en uw specifieke wensen, Bepalen van de status van uw kaak De eerste afdruk wordt genomen - Individuele afdruk en beetbepaling.
Er wordt een precisieafdruk van uw kaak genomen Beetbepaling: de manier waarop u ‘dichtbijt’ wordt vastgelegd. - Intra-orale beetregistratie.
De manier waarop u dichtbijt wordt m.b.v. speciale apparatuur nogmaals bepaald.
De manier waarop uw kaken ten opzichte van elkaar bewegen wordt vastgelegd. - Passen van de voorlopige prothese.
De voorlopige prothese (in een substantie van was) wordt gepast De kleur en de vorm van de elementen kunnen nu nog aangepast worden. Aangeraden wordt daarom om voor deze sessie uw partner, een familielid of kennis mee te nemen om samen te beoordelen of alles naar wens is. De behandelaar controleert nogmaals de technische aspecten van de prothese. - Plaatsen van het nieuwe kunstgebit.
Het nieuwe kunstgebit wordt geplaatst Evt. drukplekken worden verwijderd U krijgt een onderhoudsadvies
Nazorg
Na het plaatsen van de nieuwe prothese volgt altijd een periode van gewenning. Drukplekken en andere pijnklachten zijn in dit stadium heel normaal. Om deze te laten behandelen, kunt u doorgaans nog dezelfde dag bij ons terecht. Wanneer u nog nooit een volledige prothese heeft gedragen en uw tanden en kiezen onlangs zijn getrokken, is het raadzaam om uw prothese na 3 maanden te laten controleren. Na het trekken van de tanden en kiezen slinkt de kaak aanzienlijk, waardoor de prothese losser in de mond komt te liggen. Dit probleem lossen wij op door middel van een ‘rebasing’; wij brengen een “voering” aan op de binnenkant van de prothese waardoor deze weer goed vastzit in de mond.